dandan logo

HEGYESHALMI SZONTAGH KÚRIA

Hegyeshalom

alapterület
260 m²

telekterület 5000m²

195.000.000 Ft

Eladó a hegyeshalmi Szontagh kúria.
Hegyeshalom Budapesttől 170 km-re helyezkedik el, Győrtől 50 km-re fekszik, az ország legnyugatibb csücskében, közel az osztrák és a szlovák határhoz. Pozsony mindössze 15 perc autóval.

A Szontagh család nevét már a 14. századtól kezdve említik források, eredetileg Szászországban éltek, ahol lovagi ranggal rendelkeztek. A hegyeshalmi nemzetség az iglói és zabari ágra vezethető vissza. 1911 és 1925 között vált a településen birtokossá Szontagh Jenő, a neoklasszicista stílusú elemeket is tartalmazó historizáló stílusú kúria építtetője. 1910 és 1917 között Moson vármegye főispánja volt, ekkortájt építette a kúriát. Alaprajza L alakot követ, a fő fronton 4 oszlop és timpanonos portikusz látható, amely között 4 nagy ablak kapott helyet, valamint egy dupla ajtón lehetett megközelíteni a belső szalont. A kúria kialakítása is követte a stílusirányzat főbb jegyeit, a nagy terek igazodtak a nemesi, illetve a földbirtokosi léthez, azaz vendégfogadásra is alkalmasak voltak. A vidéki élet szépségeit élvezték itt a Szontagh család tagjai.


1980-as évek végétől a mostani tulajdonosok átalakították a kor igényeinek megfelelően az ingatlant, és azóta is folyamatosan figyelmet fordítanak a felújításra és az állapot megóvására. Legutóbb 2012-ben végeztek mindenre kiterjedő felújítást. Ekkor lettek cserélve a tetőcserepek (Bramac) és az ereszek, új nyílászárók lettek beépítve, és új központi fűtési rendszer lett kialakítva radiátorokkal. Cserélve lettek a villany és vízvezetékek, új burkolatok kerültek beépítésre, beépített konyha lett kialakítva, és a ház teljes külső homlokzata is fel lett újítva. A vízellátást a telken fúrt kút , a meleg vizet villanybojler biztosítja.

A telek 5000 négyzetméter, gyönyörű fákkal és parkosított kerttel. Az udvarban található még egy történelmi istálló, öntöttvas oszlopokkal.

A lakóházban összesen 120 négyzetméteren, nappali-konyha-ebédlő egy légtérben, 2 nagy méretű külön nyíló hálószoba, tágas fürdőszoba, és a ház előtt 20 négyzetméteres fedett terasz található. Továbbá kialakításra került még egy külön bejáratú kis garzon, ami 1 szoba, konyha, fürdőszobából áll.

A falak vastagsága 70cm, ami nyáron kellemes hűs klímával rendelkezik, télen viszont a vastag falak tartják a meleget. Az ingatlan nem esik bele a műemlék kategóriába, így szabadon alakítható.

A kúria szerepel a Magyar Villák magazinban, illetve a magyar történelmi Kastélyokat és kúriákat összegyűjtő könyv sorozatban is.